Leestijd: 2 minuten

Er wordt voor 1,2 miljard pond gefraudeerd

Er zijn 1.300 frauduleuze claims en aanvragen per dag in Engeland. Dit blijkt uit de jaarlijkse fraudecijfers van de Association of British Insurers (ABI), de Engelse Verbond van Verzekeraars. Het gaat om in total 469.000 zaken. Dit is 3% meer dan in 2017.

Er zijn in 2018 98.000 frauduleuze claims en 371.000 oneerlijke verzekeringsaanvragen ontdekt. Fraude met de autoverzekering komt het meest voor in Engeland: ruim 55.000 keer met een waarde van 629 miljoen pond (692 miljoen euro).

Het gemiddelde fraudebedrag komt uit op 12.000 pond (ruim 13.000 euro). In totaal is er voor 1,2 miljard pond aan fraude ontdekt in 2018.

In Nederland naar schatting 600 miljoen euro per jaar

In Nederland werd in 2017 voor 101 miljoen euro aan fraude geconstateerd. Verzekeringsfraude kost de Nederlandse samenleving naar schatting 600 miljoen euro per jaar. Dat is ruim 100 euro per gezin per jaar.

Enkele opvallende fraudezaken uit Engeland:

Bidden voor snel geld:
Een predikant (en zelfbenoemde bisschop) werd 10 maanden naar de gevangenis gestuurd, nadat hij schuldig was bevonden aan het indienen van een valse verzekeringsclaim. Hij kocht een autoverzekering op naam van een ander persoon en nam daarna contact op met de verzekeringsmaatschappij dat degene op zijn auto was gereden. Uit onderzoek bleek dat hij eigenaar was van beide voertuigen en dat de bewuste auto tijdens het vermeende ongeluk gewoon op de parkeerplaats van de kerk stond.

Rock ‘n Roll in de ijskast
Een gepensioneerde koelkast-reparateur had een claim ingediend bij zijn verzekeringsmaatschappij om een gedeeltelijke uitkering te ontvangen. Hij zou gehoorschade hebben opgelopen tijdens zijn werk. Op de aanvraag van de verzekering toentertijd had hij ingevuld dat hij geen luidruchtige hobby’s had. Uit onderzoek bleek dat hij al die tijd de leadzanger was van een rockband.

Vakantie in de bajes
Een man had meerdere claims ingediend bij verschillende verzekeringsmaatschappijen dat hij te ziek zou zijn om te reizen met zijn familie. Hij moest daardoor zijn vakantie annuleren. De man was creatief bezig geweest; hij had alle vliegtickets nagemaakt en vervalsingen gemaakt van hotelreserveringen. Hij wilde in totaal 20.000 pond (22.000 euro) ontvangen. Hij kreeg dit geld niet, wel een gevangenisstraf van 16 maanden.

Wil jij ook een verzekering zonder fraude?

Deck heeft als doel om verspilling en fraude uit verzekeren te verbannen. 75% van de claims is onder de € 1.000. Dat doen we door terug te gaan naar de basis van verzekeren: wij zijn er bij schades die je niet in je eentje kan dragen. Bij Deck belonen we de ‘smart ones’, fatsoenlijke mensen die zelf verantwoordelijkheid willen nemen voor kleine pech. De verspilling die wij uit verzekeren halen, geven wij graag terug aan jou middels een scherpe premie.



Categories: Fraude