Leestijd: 2 minuten

Jonge automobilisten met geen of weinig schade vrije jaren, betalen na een schade 2x zoveel premie als ervoor. Dit blijkt uit onderzoek van Geld.nl. “Daar komt bij dat ze na de schade door hun negatieve schadevrije jaren nog jarenlang aan dezelfde verzekeraar vastzitten,” zegt Amanda Bulthuis van Geld.nl. 

De website onderzocht WA-premies voor de auto voor bestuurders van 18 en 20 jaar oud. Hierbij is gekeken naar een scenario waarbij de bestuurder in Almelo woont en een Toyota Aygo uit 2008 rijdt. Bij het claimen van een schade bij je autoverzekering val je altijd 5 schadevrije jaren terug. Een 18-jarige bestuurder die voor de schade 0 schadevrije jaren heeft, valt dus terug naar-5. Hierdoor stijgt zijn premie van gemiddeld 138 euro naar 265 euro per maand. De 20-jarige bestuurder die van 2 naar -3 schadevrije jaren gaat, betaalt voor de schade gemiddeld 80 euro en daarna 167 euro per maand. In beide gevallen (bijna) een verdubbeling van de premie. 

Lastig overstappen met negatieve schadevrije jaren

Omdat je altijd 5 schadevrije jaren terugvalt, krijg je als jonge bestuurder na het indienen van een claim te maken met negatieve schadevrije jaren. En dan is overstappen naar een andere verzekeraar moeilijk. Van de 16 autoverzekeringen die Geld.nl onderzocht, zijn er maar 4 die een jonge bestuurder met negatieve schadevrije jaren niet direct afwijzen.

Deze strenge houding van verzekeraars leidt ertoe dat je als jonge bestuurder extra zwaar gestraft wordt. “Jonge bestuurders betalen al fors meer premie, omdat ze nu eenmaal een groter risico vormen. Maar als je dan de pech hebt dat je een keer schade rijdt is het dus extra oneerlijk als die dure premie ook nog eens verdubbeld wordt”, zegt Bulthuis. “De bedoeling van verzekeren is dat alle verzekerden samen de schadelast dragen, maar op deze manier komt de rekening wel heel erg bij de beginnende bestuurder te liggen.”

Claimen of zelf betalen?

Het kan daarom slim zijn om niet zomaar een claim in te dienen bij de verzekeraar. Zeker als het gaat om relatief kleine schades. Een deuk van een paar honderd euro, is de veel duurdere premie en negatieve schadevrije jaren vaak niet waard. Bij Deck maken we graag deze berekening voor onze klanten.

Is Deck wat voor jou?

75% van de claims is onder de € 1.000. Dat maakt verzekeren ingewikkeld en duur. Deck heeft als doel om verspilling en fraude uit verzekeren te verbannen. We doen we door terug te gaan naar de basis van verzekeren: wij zijn er bij schades die je niet in je eentje kan dragen. Bij Deck belonen we de ‘smart ones’, fatsoenlijke mensen die zelf verantwoordelijkheid willen nemen voor kleine pech. De verspilling die wij uit verzekeren halen, geven wij graag terug aan jou middels een scherpe premie.