Leestijd: 2 minuten

Wist je dat mannen het meest frauderen op de autoverzekering en vrouwen juist op de reisverzekering? In 2017 werd voor 101 miljoen euro aan fraude geconstateerd. Dit is een top van de ijsberg, omdat de meeste fraude lastig aan te tonen is. De bewijslast ligt vaak bij de verzekeraar. Verzekeringsfraude kost de Nederlandse samenleving naar schatting 600 miljoen euro per jaar, aldus het Verbond van Verzekeraars. 

Dit betekent dat een gezin in Nederland door de fraudeurs gemiddeld € 100 per jaar extra betaalt aan premies. Zonde! 

Verzeker alleen wat je zelf niet kan betalen 

75% van alle claims is onder de € 1.000. Al worden verzekeraars steeds beter in het opsporen van fraude, het kost ze nog altijd relatief veel inspanning om al die kleine claims goed te checken. Ze hanteren vaak standaardregels waarop er wordt gecontroleerd. Bijv. controle op fraude pas als schadebedrag hoger is dan € 1.000. Daarom doen we bij Deck niet aan die kleine claims. We kunnen je zodoende een scherpe premie aanbieden. Een kapotte zonnebril of mobieltje kunnen we toch zelf wel oplossen? Wil jij ook een verzekering zonder fraude? Sluit je dan aan bij Deck. 

Voorbeelden opgespoorde fraudegevallen

Auto: Zo claimt een verzekerde dat zijn auto op de openbare weg vlakbij Zandvoort in de brand is gevlogen door een bedieningsfout. Nader onderzoek toont aan dat de schade tijdens het racen op het circuit is ontstaan. De bolide vloog daar in brand door oververhitting van de motor. Omdat het doelbewust onjuist verklaren over de schade door de verzekeraar is ontdekt, ziet de amateurcoureur zijn claim van 20.000 euro in rook opgaan. 

Reis: Na een anonieme tip over een frauduleuze reisclaim stelt een verzekeraar een onderzoek in. De claimende vrouw geeft aan dat diverse dure spullen uit haar ruimbagage zijn gestolen. Ze kan alleen niet verklaren waarom zij op een recente foto precies dezelfde bril op heeft die ze eerder als gestolen heeft opgegeven. De vrouw bekent de fraude en de verzekeraar wijst de hele claim af, resulterend in een besparing van 1.100 euro. 

Inboedel: Een mevrouw claimt een waterschade op haar inboedelpolis met de mededeling dat haar dochtertje een emmer met 10 liter water heeft omgegooid. Als de expert komt kijken, ziet hij dat het kindje net 9 maanden oud is. Dan is het omduwen van die emmer, zelfs voor een stevige baby, fysiek nog te hoog gegrepen. De schade van 1.939 euro wordt niet vergoed. 

Wil jij ook een verzekering zonder fraude?

Deck heeft als doel om verspilling en fraude uit verzekeren te verbannen. 75% van de claims is onder de € 1.000. Dat doen we door terug te gaan naar de basis van verzekeren: wij zijn er bij schades die je niet in je eentje kan dragen. Bij Deck belonen we de ‘smart ones’, fatsoenlijke mensen die zelf verantwoordelijkheid willen nemen voor kleine pech. De verspilling die wij uit verzekeren halen, geven wij graag terug aan jou middels een scherpe premie.